Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie.

Více informací
Základní škola a Mateřská škola Barvířská Liberec

Důležitá sdělení - ředitelské volno

Návštěva partnerské školy v Augsburgu 2009

NÁVŠTĚVA PARTNERSKÉ ŠKOLY V AUGSBURGU
Před několika lety navázala ZŠ Barvířská kontakt s německou školou Kapellen-Volksschule v Augsburgu a spolupráce se vyvinula v  každoroční návštěvy žáků a učitelů obou měst. Pro letošní pobyt v termínu12.-16.10.2009 bylo vybráno dvacet žáků sedmého a osmého ročníku, kteří s panem ředitelem, paní učitelkou Markovou a Loníčkovou prožili v bavorském městě několik nezapomenutelných dní.
Program byl opravdu nabitý. Kluci a děvčata si nejprve ve společnosti německých žáků prohlédli historické centrum města včetně katedrály a nejstaršího sociálního sídliště světa – Fuggerei, které je dosud obydlené a současně se zde nachází i muzeum (
http://www.fugger.de/). Velmi působivý byl honosný interiér radnice, kde českou výpravu čekalo slavnostní přijetí a proslov jednoho z představitelů města, který natáčela  i regionální televize. V místní ZOO později mohli obdivovat pestrou skladbu zvířat včetně aligátora           a medvědů, které v Liberci nemáme (http://www.zoo-augsburg.de/). Zlatým hřebem cestování  byl celodenní výlet do podhůří Alp na pohádkový zámek Neuschwanstein (http://www.neuschwanstein.de/), který je na fotkách se zasněženými horami v pozadí tak nádherný, že působí téměř jako fotomontáž.
Smyslem návštěvy však bylo nejen poznávání města a okolí, ale zejména navázání bližších vztahů mezi českými a německými dětmi. Protože se naši žáci německy učí teprve krátce, dorozumívali se mezi sebou převážně anglicky. V tomto jazyce si připravili i prezentace         o Liberci, který tímto způsobem představili svým německým kamarádům v hodině zeměpisu. Německá škola na oplátku zorganizovala kulturní večer, kde žáci – často původem z cizích zemí – předvedli tradiční tance a jejich rodiče navařili a napekli nejrůznější jídla na slavnostní raut.
V Augsburgu se také hodně sportovalo. Odehrál se zde fotbalový a florbalový turnaj smíšených česko-německých družstev, ale došlo i na netradiční sporty. Mezi ně patřila ukázka juda, kde augsburgská paní ředitelka, držitelka černého pásku, předvedla něco ze svého umění, a dále si děti mohly vyzkoušet různé artistické dovednosti jako je žonglování. Velký úspěch měla i návštěva místního aquaparku, kde všichni společně řádili na tobogánech, v průplavových kanálech a bazénu.
Při všech těchto aktivitách se děti sbližovaly, počáteční ostych brzy zmizel a vyvrcholením návštěvy byla závěrečná diskotéka na rozloučenou. Před odjezdem si někteří s novými kamarády vyměnili e-mailové adresy a facebookové přezdívky a slíbili si, že zůstanou v kontaktu a že se možná uvidí zase za rok – v Liberci.

Tato akce byla podpořena Fondem pro partnerskou spolupráci Statutárního města Liberec      a Česko-německým fondem budoucnosti. Děkujeme.